Bejelentkezés

RegisztrálásCMYK vagy RGB

Milyen színteret kell használni?

Ahhoz, hogy válaszoljunk arra, hogy melyiket kell használni, először meg kell értenünk mind két színtér jelentését.
Ez a hozzászólás segít abban, hogy megértsük, hogyan működik a CMYK és az RGB.
Image

RGB

Az RGB esetében vörös, zöld és kék színű ledek (monitor felületén apró fényemittáló diódák) világítanak felváltva. Ha csak vörös világít, vörös színt látunk, ha csak zöld, zöldet stb… Ez az összegző additív színkeverés, mert az alapszínek részarányától függő összegzett színt látunk.
Az RGB-t olyan digitális alkalmazásokban használják, mint a számítógép-monitorok, a képernyők, a webhelyek, a kamerák stb.

CMYK

CMYK jelentése cián, bíbor, sárga és blacK vagy is hát inkább Key.
Ezt a színkeverési modellt használják a nyomdászatban és egyéb nyomtatási folyamatban is mint festékszublimáció, a papírnyomtatás, a szitanyomás stb...
Szubtraktív színkeverés, más megfogalmazásban színtérként is értelmezhető.
A CMYK esetében a felületre felfestett különféle színről visszavert fények együttesen keltik a színt.
 

Szóval, melyik?

Ezt az információt szem előtt tartva, most az alkalmazásra kerül: Nyomtatás vagy Digitális?
A digitális alkalmazások, mint például a számítógépes képernyők és weboldalak RGB színezést használnak, mivel ezek fényt hoznak létre színük kialakításához, ami tökéletesen illeszkedik az RGB-hez. Az RGB szépen és élénken jelenik meg a képernyőn.
 
Az olyan nyomtatási és nyomdai folyamatok, mint a festékszublimáció és a papírnyomtatás többnyire CMYK színtérfájlokat használnak, mivel a használt tinták fizikailag CMYK tinták. Ezek a nyomtatók fehér szövetből vagy fehér papírból állnak, és a színek hozzáadódnak hozzá, így tökéletesen illeszkedik a CMYK folyamathoz.
 
A MOJOTEXTILES -nél javasoljuk, hogy a fájlokat CMYK-ban hozza létre, mivel ez a legpontosabb eredményeket nyújtja nyomtatáskor.
 
Mivel a képernyők az RGB-ben megjelennek, függetlenül attól, hogy milyen színteret választanak a fájlok számára, mindig ajánlott, hogy a mintát rendelje meg, mielőtt a megrendelés megtörténik, mert a képernyőn látható, hogy nem feltétlenül lesz ugyanaz, mint amit nyomtatáskor lát a szöveten.
Image

Tel: +36 30 327 9920
E-mail: info@mojotextiles.hu
Web: www.mojotextiles.hu