Bejelentkezés

RegisztrálásSzublimációs nyomtatás

A szublimációs nyomtatás egy digitális nyomtatási eljárás, melynek során speciális szublimációs kész papírokat nyomtatnak grafikával vagy formatervezéssel, majd hőprésen keresztül a poliészter szövetekbe helyezik át.

Hogyan működik?

A szublimációs folyamatban használt festékek meglehetősen egyedülállóak abban a képességben, hogy egy szilárd anyagból gázzá alakuljanak át anélkül, hogy folyékony formában lennének.(Gondolj a szárazjégre) A konverziót hő kezdeményezi, mely a nyomás és az idő hatására a szublimációs papírról bármely szublimácira kész felületre, például a poliészter szövetekre irányítja a festéket.
 
Image

Mi a folyamata?

Az alkotások és a grafikák speciálisan szublimációs festékekkel digitálisan nyomtatódnak speciális transzfer papírra. Ezeket a papírokat egy nagy hőtranszferes kalenderen futtatják együtt a kiválasztott szövetekkel. Annak érdekében, hogy a képet a papírról a hordozóra vigyük át, hőkezelési folyamatra van szükség, amely idő, hőmérséklet és nyomás kombinációja. A hőprés, ezt a speciális kombinációt alkalmazza, amely a szubsztrátumtól függően változhat, hogy a szublimációs festékeket molekuláris szinten „átvihesse” a szubsztrátumba.
 

A végeredmény

A szublimációs folyamat végeredménye egy majdnem állandó, nagy felbontású, teljes színű nyomtatás. Mivel a színezékeket a szubsztrátumba molekuláris szinten adják be, nem helyileg alkalmazzák (például szitanyomtatással és közvetlenül a ruházati nyomtatásra), a nyomatok normál körülmények között nem repednek, elhalványulnak vagy hámoznak a hordozóról.
Image

Tel: +36 30 327 9920
E-mail: info@mojotextiles.hu
Web: www.mojotextiles.hu